dinsdag 27 november 2018

HaaruitFALL­čŹü vitamines die goed zijn voor je haar.

In de meeste gevallen wordt haaruitval veroorzaakt door het toedoen van het hormoon testosteron in het lichaam.  Je haar bestaat voornamelijk uit keratine, ook wel een prote├»ne (eiwit) genoemd. Een gebrek aan prote├»ne kan een oorzaak zijn van haaruitval. Dit kan komen door overmatig di├źten of een stofwisselingsziekte waarbij eiwitten een rol spelen. Let wel op want een teveel aan vitaminen en prote├»ne is ook niet gezond. De volgende vitaminen en mineralen kunnen haaruitval voorkomen en haargroei stimuleren!1. Biotine
Dit is ├ę├ęn van de belangrijkste vitaminen tegen haaruitval. Biotine staat ook wel voor vitamine H of B8. Deze vitaminen zorgen voor de productie van keratine en voor gezond haar. Ook is Biotine goed voor de hoofdhuid en de nagels. Je hebt er nu vast nog geen last van, maar ook helpt deze vitamine het grijs worden van het haar voorkomen. Biotine komt voor uit voedsel zoals granen, eiwitten, rijst en melk. 
2. Zink
Zink maakt het haar sterker en voorkomt dus sneller dat je haar afbreekt. Je haar groeit minder goed als het niet sterk genoeg is. Zink zorgt voor een goede opbouw van eiwitten en voor lichaamsweefsels zoals haar. In vlees, vis, bruin brood, peulvruchten en zilvervliesrijst komt zink voor. 
3. Vitamine A
Het is ook belangrijk je hoofdhuid gezond te houden en daarmee kan vitamine A je goed helpen. Vitamine A is een antioxidant en bevordert de gezondheid van de hoofdhuid. Ook stimuleert het de productie van talg en dit beschermt het haar weer tegen uitdroging. In vis, vlees, melk, kaas, eieren, spinazie, broccoli, wortels en koolsoorten zit vitamine A. 
Bij vitamine A zit er alleen wel een addertje onder het gras, want te veel inname van deze vitamine kan haarverlies juist stimuleren en dat wil je natuurlijk niet! De aanbevolen hoeveelheid van vitamine A is tussen de 700 en 900 microgram per dag. Deze dosis moet je dus niet overschrijden... 
4. IJzer
In ijzer zit hemoglobine. What? Deze stof zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Een tekort aan ijzer kan haarverlies veroorzaken, omdat het haar broos wordt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is per leeftijd en geslacht en dieet verschillend. IJzer vind je terug in rood vlees, vis, gevogelte en bladgroenten. 
5. Vitamine C
Deze vitamine is een zeer krachtig antioxidant en is belangrijk voor het behouden van collageen in de huid en rondom het haarzakje. Vitamine C beschermt de cellen. In citrusvruchten, kiwi, tomaten, aardbeien en groene groenten zit dit antioxidant, oftewel vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 90 milligram per dag.  
6. Vitamine B complex
Hierbij moet je denken aan vitaminen B3 (Niacine), B5 (Pantotheenzuur en B9 (Foliumzuur). Vitamine B3 stimuleert de bloedtoevoer in de hoofdhuid. Deze vitamine komt voor in vis en vlees. Een tekort aan vitamine B5 kan haarverlies veroorzaken, dus het is goed om deze vitamine extra te nuttigen. 
7. Vitamine E
Deze vitamine zorgt voor een goede bloedcirculatie. De bloedtoevoer in de hoofdhuid wordt met vitamine E gestimuleerd zodat je haarzakjes de juiste bouwstoffen binnenkrijgen. Hierdoor wordt de haargroei optimaal gestimuleerd. Vitamine E komt voor in groene groenten, plantaardige oli├źn, bonen en noten.